《数据结构》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《数据结构》课程简介

课程编号:054309                  课程性质:专业核心课

开课单位:管理学院管理工程系     总学时:48

理论学时:38                      实验学时:10

上机学时:0                     学 分:3.0

内容简介:

《数据结构》课程是计算机科学中一门重要的专业基础课程,也是信管专业的专业核心课。该课程是多门软件编程语言课程的必备基础。通过本课程的学习,培养学生的数据组织和处理能力,提高软件开发能力。本课程主要教学内容包括基本数据结构(线性表、栈和队列、串、数组、树、图等)的逻辑结构,物理结构和基本运算算法,以及基本查找技术和排序技术等。学习了这门课程,学生在软件设计的过程中应该能够正确分析数据的结构、并合理地选择数据的存储方式,设计科学操作算法。课程采用C语言作为算法的描述工具,强调数据结构基本知识和程序设计基本能力的训练,为后续课程的学习打下必备的基础。课程采用理论与实验结合的方法训练思维,锻炼编程实践能力。考核方式为笔试加平时成绩,笔试成绩占70%,平时成绩占30%。

先修课程:计算机基础、C语言程序设计

撰写人:吴桂芹

Data Structure

Course ID:054309                     Course Type:majorcore courses

Offered by(School):Department of Management Engineering            Total Hours:48

Teaching Hours:38               Experimental Hours:10

Using Computer Hours:0          Credit:3.0

Course Description:Datastructure is animportant majorcoursein computer science and it is also a corel course in information management and information system.The courseisthe essential foundation of many software programming language courses.Through the study of this course, students' ability of data organization and processing can be improved, and software development ability can be improved.The main contents of this course includelogical structures,storagestructuresandbasic opertionalgorithmsforthe basic data structure (linear table, stack and queue, string, array, tree, graph, etc.),and the basic search technology and sorting technology, etc.By learning this course, students should be able to correctly analyze the structure of the data and choose the storage way of data and design scientific operation algorithm in the process of software design.The course uses C language as the description tool of the algorithm,it focuses onthe data structure knowledge and the programming design ability,whichlays the essential foundation for the follow-up curriculum study.The curriculum adopts the method of combining theory with experiment to train thinking andtotrain the practical ability of programming.Assessment methodsincludefinalexaminationandusualgrades. Finalexamination scores accounted for 70%, the usualgrades accounted for 30%.

Prerequisite Course:Computer foundation, C language programming

Written by:Wu Guiqin