《商务数据分析》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《 商务数据分析 》课程简介

课程编号:054311                       课程性质:专业核心课

开课单位:管理学院管理工程系            总学时:32

理论学时:24                            实验学时:8

上机学时:0                             学 分:2.0

内容简介:

商务数据分析是指通过一系列的科学流程,将数据转变为认知的信息,从而做出更好的决策。商务数据分析学囊括了三大类技术,它们是描述性数量解析分析、预测性数量解析分析和指导性数量解析分析。商务数量解析已经在企业和政府的各级各类部门得到了应用。宝洁公司、IBM、UPS快递、Netflix在线影院、亚马逊公司、谷歌、美国国内税务署(IRS)、美国通用电气公司(GE)等,已经依靠商务数量解析方法解决了一些重大问题。

本课程作为信息管理与信息系统专业的专业核心课,通过介绍商务数量解析的概念、时间序列方法、数据挖掘方法、线性优化模型、整数优化模型、Monte Carle模拟、决策分析帮助学习从历史数据中获取有用的认识、求解优化问题、对不确定性的决策问题进行模拟分析,培养学生能用商务数量解析的思想和方法,对不确定性问题进行建模和计算的能力。

先修课程:统计学

撰写人:张庆庆

COURSE

CourseID:054311            Course Type:core course

Offered by(School):School of Management            Total Hours:32

Teaching Hours:24               Experimental Hours:8

Using Computer Hours:0             Credit:2.0

Course Description:

Business analytics is to transform the data into the knowledge through a series of science procedure, so as to make the better decision. The business analytics include three categories of technology: description analytics, predictive analytics and prescriptive analytics. The business analytics has been used in different departments of government and enterprises.Procter & Gamble, IBM, UPS express, Netflix online cinema, Amazon Co, Google, the U.S. Internal Revenue Service (IRS), the United States Ge Corp (GE) and so on, have been usedbusiness analyticsto solve some major problems.

This is the core course in the information management and information system. The course contains overview of the business analytics, time series methods, data mining methods, linear optimization model, integer linear optimization model, Monte Carle simulation and decision-making analysis. The aim of the course is to help students know how to mine useful knowledge from historical data, solve optimization problem, understanduncertainty problemsby simulating analysis,so as tocultivatestudents’ abilitiesto model and calculate the uncertainty problem with the idea and method ofbusinessanalytics.

Prerequisite Course:Statistics

Written by:Qingqing Zhang