《人工智能与机器学习》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《人工智能与机器学习》课程简介

课程编号:054314      课程性质:专业核心课

开课单位:管理学院管理工程系       总学时:32

理论学时:32   实验学时:0

上机学时:0        学 分:2.0

内容简介:

人工智能是一门综合性的前沿学科,在信息社会与大数据的时代,人工智能已经被应用于医疗、汽车、安防、电商零售、金融、教育等生活的各个领域。而机器学习是实现人工智能的重要核心技术。

《人工智能与机器学习》作为信息管理与信息系统专业本科生的一门专业核心课,通过课程的学习,使学生掌握人工智能与机器学习的基本原理与应用技术,达到熟悉了解现实生活中人工智能的应用实例,并能解决人工智能中的一些实际问题的目的。课程内容包括人工智能的基本技术、典型应用领域和计算智能方法三个方面,着重机器学习应用领域的原理、方法与应用。课程以课堂讲授方式为主、课堂讨论为辅使学生掌握相关知识。

先修课程:高等数学、概率论、线性代数、数据结构、C语言程序设计

撰写人:张庆庆、王渊

COURSE

Course ID:054314         Course Type:professionalcore courses

Offered by(School):School of Management       Total Hours:32

Teaching Hours:32           Experimental Hours:0

Using Computer Hours:0   Credit:2.0

Course Description:

Artificial intelligence (AI) is a comprehensive frontier discipline. In the era of information society and big data, artificial intelligence has been used in medical, automotive, security, electricity retail, finance, education, etc. And machine learning is an important core technology of artificial intelligence.

"Artificial intelligence and machine learning" is a professional core courses for undergraduate students in information management and information systems. This course aims to make the students master the basic principle and applications of artificial intelligence especially machine learning techniques. Hence, the students should have the ability to know the principals of artificial intelligence application examples in real life, and could solve some artificial intelligence problems in practical. The course contents include the basic technologies of artificial intelligence, the typical application domains and the computational intelligence methods, and the principle, method and application of machine learning will be emphasized. The course is taught in class by lecturing and the discussion to help students master relevant knowledge.

Prerequisite Course:Advanced Mathematics, Probability Theory, Linear Algebra, Data Structure, C Language Programming

Written by:Qingqing Zhang, Yuan Wang