《企业资源计划》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《企业资源计划》课程简介

课程编号:054416                      课程性质:专业选修课

开课单位:管理学院管理工程系         总学时:24

理论学时:24                          实验学时:0

上机学时:0                        学 分:1.5

内容简介:

《企业资源计划》是信息管理与信息系统专业选修课之一,它是学习完计算机相关课程、管理类专业课程之后学习的重要知识,同时也是重要的应用技术。本课程主要讲授企业资源计划的发展历程、基本概念以及主要模块的业务流程和功能。企业资源计划体现了当今世界最先进的管理理论,并提供了企业信息化集成的最佳方案。它将企业的物流、资金流和信息流统一起来进行管理,最大限度地利用企业的现有资源取得更大的经济效益,科学、有效地管理企业人、财、物、产、供、销等各项具体业务工作。通过本课程的教学,使学生掌握企业资源计划的基本概念、基本理论、基本方法与技巧,为学生进一步学习其它管理经济类课程奠定基础。

先修课程:生产与运作管理、数据库原理

撰写人:和征

COURSE

Course ID:054416         Course Type:major elective course

Offered by(School):Management Engineering Department             Total Hours:24

Teaching Hours:24           Experimental Hours:0

Using Computer Hours:0             Credit:1.5

Course Description:

《Enterprise resource planning》is one of the major elective courses for the major of information management and information system , it is an important course after learning computer related courses, management courses, it is an important application technology too. This course focuses on the development process、basic concepts and business processes and functions of enterprise resource planning. Enterprise resource planning embodies the most advanced management theory in the world, and provides the best scheme of enterprise information integration. It unifies and manages the logistics、capital flow and information flow of the enterprise , to maximize the use of existing enterprise resources to achieve greater economic benefits, scientificly and effectively manage the enterprise resources of human、financial and material、production、supply and marketing . Through the teaching of this course, students can master the basic concepts、basic theories、basic methods and skills of enterprise resource planning, and the foundation is laid for students to further study other management economics courses.

Prerequisite Course:Production and operation management、Database principle

Written by:He Zheng