《网络信息安全》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《网络信息安全》课程简介

课程编号:054418               课程性质:专业选修

开课单位:管理学院 管理工程系   总学时:24

理论学时:24                   实验学时:0

上机学时:0                   学 分:1.5

内容简介:

本课程是信息管理与信息系统专业开设的专业选修课,作为计算机应用技术课程之一,是信息管理中安全技术的基本原理和应用工具,是本专业人才知识体系结构的重要组成。本课程注重理论性和应用性的紧密结合,目的在于培养学生了解信息安全在网络技术高速发展过程中的重要性和迫切性、攻击方式的多样性、低层和高层协议的安全性,并掌握单钥和双钥密码体制、消息认证、数字签名、密码协议、数字证书、防火墙、入侵检测系统等安全防护技术和工具。本课程通过课堂上的理论讲授,以启发应用式教学思想为指导,运用比较分析、实例讲解、情景创建、分组讨论等教学方法,帮助学生了解常见的网络攻击和防御技术,提高信息安全防护意识,增强安全防护技能。

先修课程:电子商务计算机网络数据库原理

撰写人:王纯子

A brief introduction of Network Information Security

Course ID:054418          Course Type:Major Elective course

Offered by(School):Department of management engineering, School of management         Total Hours:24

Teaching Hours:24       Experimental Hours:0            Using Computer Hours:0             Credit:1.5

Course Description:

This course is a elective course for specialty of information management and information system .As one of the courses of computer application technology, it is the basic principle and application tool of security technology in information management, and it is an important component of knowledge system structure of the professional talents.

This course pays attention to the close combination of theory and application. The purpose is to cultivate students' understanding of the importance and urgency of information security in the rapid development of network technology,the importance and urgency, the diversity of attack mode , low layer and high security, and master the single key and dual key cryptosystem, digital signature, authentication, message cryptographic protocol, digital certificate, firewall, intrusion detection system and other security technologies and tools.

The course is taught through theory in the classroom, guided by the idea of heuristic teaching.It uses comparative analysis, case explanation, scenario creation, group discussion and other teaching methods to help students understand the common network attack and defense technology, improve information security awareness, strengthen security skills.

Prerequisite Course:Electronic commerce, computer network, database principle

Written by:Wang Chunzi