《决策支持系统》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

决策支持系统》课程简介

课程编号:054419                 课程性质:专业选修课

开课单位:管理学院管理工程系     总学时:24

理论学时:20                     实验学时:4

上机学时:                       学 分:1.5

内容简介:

《决策支持系统》是一门基于计算机技术和管理技术相结合的交叉学科,是以管理科学、运筹学、控制论和行为科学为基础,以计算技术、模拟技术和信息技术为手段,面对面对半结构化的决策问题,支持决策活动的具有智能作用的人机计算机系统。本课程系统地介绍决策、决策分析等与决策支持系统有关的基本概念,全面介绍并讨论了决策支持系统的组成和开发方法,以及决策支持系统的应用和最新发展前景。

先修课程:生产运作管理、管理信息系统

撰写人:薛顺利、王渊

COURSE

Course ID:054419            Course Type:elective

Offered by(School):management school            Total Hours:24

Teaching Hours:20                    Experimental Hours:4

Using Computer Hours:                Credit:2

Course Description:

Decision support systemis the interdisciplinary based on computer technology and management technology .It works with the management science, operational research, cybernetics and behavior science as the foundation, and with computing technology, simulation technology and information technology as the means. It solves half structured decision making problems, and supports the decision-making activities. It is the man-machine computer system with intelligence function.This course systematically introduces the basic concept of the decision, decision analysis and decision support system ,and comprehensively discusses the composition , development ,the application of decision support system and latest development prospects.

Prerequisite Course: Manufacture Operation,Management information system

Written by:Xue shunli ,Wang yuan