《软件开发工具II》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《软件开发工具II》课程简介

课程编号:054623                 课程性质:集中实践教学

开课单位:管理学院管理工程系        总学时:60

理论学时:30                         实验学时:30

上机学时:0                         学 分:3.0

内容简介:

《软件开发工具II》课程是信息管理与信息系统专业的集中实践教学环节之一。软件开发工具为计算机专业及其相关专业提供了利用计算机技术进行管理信息系统开发的基本知识,是信息管理与信息系统专业的必修实验课。通过本课程的学习,主要培养学生利用面向对象程序设计语言和可视化程序设计方法进行编程的能力。本课程主要内容包括开发环境介绍、对话框及常用控件、菜单栏、工具栏、文档视图结构、数据库编程等。本课程的学习使学生熟悉软件开发环境,熟悉常用控件、MFC编程、数据库应用程序设计等。课程教学采用边教边练的方法,教师带领学生熟悉新知识、练习新知识及锻炼编程能力。课程的考核方式为大作业加平时成绩,大作业占50%,平时成绩占50%。

先修课程:C++程序设计语言、管理信息系统

撰写人:吴桂芹

Software development tool II

Course ID:054623                            Course Type:Experiment

Offered by(School): Management school            Total Hours:60

Teaching Hours:30                            Experimental Hours:30

Using Computer Hours:0                                Credit:3.0

Course Description:《Software development tool II》is one of thecentralizedpractice teachingcoursesfor students on information mangement and information system specialty.Software development toolis an important branch of computer science,whichprovides the basicknowledgefor the management information system using computer technology for many disciplines in computer scienceand related majors.Itis a required experimental course of information management and information system speciality.Studingthis coursewilldevelopestudents' programming skills byusing object-oriented programming language and visual programming method.The main contents of this course include development environment, dialog box and common controls, menu bar, toolbar, document view structure, database programming and so on.This courseenablesstudentsto befamiliar withthedevelopment environment, common controls, MFC programminganddatabase application design, etc. This course adopts the method ofpractice while teaching.The teacher guides studentsto be familiar with new knowledge,topractice new knowledgeand toexercisetheabilityofprogramming. Assessment methodof the course include course projectandusualgrades.Course projectscores accounted for50%, the usual results accounted for50%.

Prerequisite Course:C++ programming language,Management Information System

Written by:Wu Guiqin