《行政决策学》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《行政决策学》课程简介

课程编号:057204      课程性质:专业核心课

开课单位:行政管理系  总学时:32.0

理论学时:32.0        实验学时:0

上机学时:0           学 分:2.0

内容简介:该课程是行政管理专业的核心课程,在对行政决策学的基本理论进行深入讲解的基础上同时又有较强烈的现实关切,理论与技能培养并重。本课程主要介绍行政决策的理论和方法,并对当代中国政府的重要决策和热点决策进行分析。通过本课程的学习,使学生在了解行政决策特点的基础上,掌握行政决策学的基本概念、理论和方法,培养学生具有初步分析、评价行政决策的基本理论和技巧,并能根据我国的具体情况,吸收借鉴他国行政决策学的部分前沿理论来促进我国行政决策学的效率,从而系统地掌握行政决策的内容。本课程的教学以课堂讲授为主,并结合案例讨论进行教学。考核方式上以闭卷考试为主,占70%,平时成绩由出勤与作业情况构成,占30%。

先修课程:管理学原理、行政管理学

撰写人:苟欢迎、龚冬生

Administrative Decision-Making Study

Course ID:057204             Course Type:core curriculum

Offered by(School): Department of Public Administration     Total Hours:32.0

Teaching Hours:32.0             Experimental Hours:0

Using Computer Hours:0          Credit:2.0

Course Description:This course is the core course of administrative management specialty. On the basis of deeply explaining the basic theory of administrative decision science, it has strong practical concern at the same time, and pays equal attention to both theory and skill training. This course mainly introduces the theory and method of administrative decision, and analyzes the important decision and hot decision of contemporary Chinese government. Through the study of this course, students can grasp the basic concepts, theories and methods of administrative decision making on the basis of understanding the characteristics of administrative decision making, and train students to have the basic theory and skills of preliminary analysis and evaluation of administrative decision making. According to the concrete situation of our country, we can absorb some frontier theories of other countries' administrative decision-making to promote the efficiency of our country's administrative decision making, so as to grasp the content of administrative decision systematically. The teaching of this course is based on classroom teaching and case study. Examination method to closed examination, 70 points, peacetime performance by attendance and homework, 30 points.

Prerequisite Course: The Management,The Public Administration

Written by: Gou Huanying,Gong Dongsheng