《公共政策分析》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《公共政策分析》课程简介

课程编号:057205            课程性质:专业基础课

开课单位:管理学院          总学时:40.0

理论学时:40.0             实验学时:0

上机学时:0                学 分:2.5

内容简介:

本课程是公共管理学科各专业的学科基础课。通过本课程的学习,使学生在了解公共政策学科特点的基础上,掌握公共政策的基本概念、理论和方法,培养学生具有初步分析、评价公共政策的基本理论和技巧,并能根据我国的具体情况,吸收借鉴他国公共政策的部分前沿理论来促进我国公共政策的效率,从而系统地掌握公共政策的体系内容。本课程主要介绍了公共政策的概念、理论、基本过程和分析方法,内容涉及公共政策的公共政策的特征、类型和作用;公共政策主体、客体与政策环境;公共政策模型及相关理论、公共政策制定、公共政策的执行、公共政策监控、公共政策的评估与终结等。本课程的教学以课堂讲授为主,并结合案例讨论进行教学。考核方式上以闭卷考试为主,占70%,平时成绩由出勤与作业情况构成,占30%。

先修课程:行政管理学、公共经济学

撰写人:龚冬生、苟欢迎

Public Policy Analysis

Course ID:057205            Course Type:ProfessionalBasicCourses

Offered by(School):School of management           Total Hours:40.0

Teaching Hours:40.0                      Experimental Hours:0

Using Computer Hours:0                      Credit:2.5

Course Description:

This course is a basic course in public management disciplines.Through the study of this course,students can master the basic concepts,theories and methods of public policy on the basis of understanding the characteristics of public policy,Training students to have basic theories and skills to analyze and evaluate public policies,and based on the specific situation of China,students can absorb some of the frontier theories of other countries' public policies to promote the efficiency of public policy in China.This course mainly introduces the concept,theory,basic process and analytical method of public policy,and discusses the characteristics,types and functions of public policy of public policy.Public policy subject,object and policy environment;Public policy models and related theories,public policy formulation,implementation of public policies,public policy monitoring,assessment and termination of public policies,etc.The teaching of this course is mainly taught in class,and the teaching is conducted with case discussion.The examination mode is mainly composed of closed examination,accounting for 70%,and the usual grade is composed of attendance and homework,accounting for 30%.

Prerequisite Course: Administration Science,Public Economics

Written by:Gong Dongsheng,Gou Huanying