《危机管理》课程简介

作者: 时间:2020-03-06 点击数:

《危机管理》课程简介

课程编号:057326       课程性质:专业核心课

开课单位:管理学院      总学时:32

理论学时:32            实验学时:0

上机学时:0             学 分:2

内容简介:

本课程是行政管理专业的学科基础课,该课程系统地讲解危机管理的基本原理和研究方法,通过本课程的学习,让学生了解危机管理的基本概念,基本特点,危机产生的原因、危机的类型、危机的处理应对策略。握公共部门、企业危机管理的基本理论和方法。培养学生独立分析问题和解决问题的能力,为从危机管理奠定扎实的基础。该课程以理论讲解为主,同时结合现实中、国内外大量、丰富的案例分析,使学生能够掌握危机管理的基本概念、理论和专业知识;能利用危机管理的理论从事危机预警、危机识别、危机处理、危机恢复、危机沟通等等基础性工作。同时通过分析危机管理管理中存在的问题,探索危机管理的新模式等。

先修课程:管理思想,行政管理、公共政策分析

撰写人:孙晓华、刘晓喆

《Crisis Management》

Course ID:057326           Course Type:Core courses

Offered by(School):School of Management      Total Hours:32

Teaching Hours:32               Experimental Hours:0

Using Computer Hours:0            Credit:2

Course Description:

Administrative professional discipline basic course, this course is the course systematically explains the basic principles of crisis management and research methods, through the study of this course, make students understand the basic concepts of crisis management, basic characteristics, the type of the causes of the crisis, crisis handling, crisis coping strategies. The basic theory and method of holding public sector and enterprise crisis management. Cultivate students' ability to analyze and solve problems independently and lay a solid foundation for crisis management. This course mainly focuses on theoretical explanation, while combining with reality, abundant and abundant case analysis in China and abroad, so that students can master the basic concepts, theories and professional knowledge of crisis management. The theory of crisis management can be used for basic work such as crisis warning, crisis identification, crisis management, crisis recovery and crisis communication. At the same time, through the analysis of the problems in crisis management management, explore the new mode of crisis management.

Prerequisite Course:Management of intellectual history,AdministrativeManagement,Public policy analysis。

Written by:Sun Xiaohua ,Liu Xiaozhe.